fbpx

Hur mycket kan vi skära i en redan blödande verksamhet?

Nedskärningar inom förskolan påverkar kvaliteten negativt, med färre resurser, större barngrupper och minskat individuellt stöd. Personal känner sig överväldigad och utbränd. Det försämrade stödet drabbar särskilt barn i behov av extra hjälp, vilket kan leda till långsiktiga samhällsproblem. Investering i förskolan är avgörande för framtidens välfärd.

Läs mer...

Får man trivas i förskolan?

Denna text är en reflektion över livet som förskollärare, där skribenten uttrycker sin kärlek till yrket trots dess otaliga utmaningar. Texten beskriver stora barngrupper, låg personaltäthet och stressiga arbetsvillkor. Samtidigt betonar den vikten av att fokusera på positiva stunder och den glädje som yrket medför, istället för att fastna i negativitet.

Läs mer...

Varför dokumenterar vi?

Författaren diskuterar varför och hur dokumentation bör utföras inom förskolan. Hon reflekterar kring syftet med att ta bilder och föreslår tre huvudsyften: för reflektion inom arbetslaget, för barnens egen reflektion, och för att vårdnadshavare ska få insikt i verksamheten. Hon betonar vikten av fokuserad dokumentation och att låta barnen själva dokumentera sina processer. Hon föreslår också att man bör lägga tid på att skapa visuellt intressanta dokumentationsväggar med varierande bilder och konstverk, och avslutar med en fråga om tips för dokumentation.

Läs mer...

Har vi beredskap, eller?

Författaren beskriver problem i förskolan med arbetsbelastning, obalans mellan krav och resurser, samt förväntningar på oavlönat arbete, såsom att köpa material för egna pengar och vara tillgänglig nattetid. Hen ifrågasätter varför dessa normer existerar och uppmanar till att sluta arbeta gratis och kräva rimliga arbetsvillkor.

Läs mer...

Sluta passa på – stanna istället kvar!

Lina Karlström betonar vikten av att pedagoger är närvarande med barnen för att bygga relationer och främja deras utveckling. Genom att arbeta med stationer kan pedagoger fokusera på specifika aktiviteter och vara närvarande, istället för att splittra tiden på administrativa uppgifter. Att strukturera verksamheten med färre stationer än personal minskar stress och ökar kvaliteten på interaktionen med barnen.

Läs mer...

Prisas de som prisas skall!

Malmö Stad delar ut Malmö Pedagogpris för att uppmärksamma lärares arbete, pedagogisk utveckling och goda exempel. Vem som helst kan nominera. Kritiken riktar sig mot bristen på förutsättningar för förskolornas personal, där nedskärningar och minskade resurser påverkar deras möjlighet att utföra kvalitativt arbete och få erkännande.

Läs mer...