Idag är det allt vanligare att alla vuxna som arbetar i förskolan benämns som pedagoger. Det kan verka som en positiv och inkluderande tanke – att lyfta fram allas betydelse för barns lärande och utveckling. Men vad innebär det egentligen att använda en sådan bred definition? Är verkligen alla pedagoger i den klassiska betydelsen, och vad betyder detta för professionens status och barnens lärande?

Låt oss utforska detta och reflektera över varför vi behöver värna om lärare i förskolans specifika roll i förskolan.
Pedagog – Ett ord med vikt och historia
Ordet pedagog härstammar från grekiskans ”paidagogos”, som betyder ”barnledare” eller ”den som vägleder barn”. Traditionellt har ordet använts för att beskriva personer med särskild kunskap och utbildning i lärande och utveckling. Exempelvis lärare eller andra yrkesverksamma inom utbildning.
I förskolans värld har dock ordet fått en bredare användning. Det används som ett samlingsord för alla vuxna i den pedagogiska verksamheten. Från lärare i förskolan och barnskötare till andra som möter barnen i deras vardag. Alla vuxna i förskolan ska känna sig inkluderade och att dom bidrar till barnens utveckling och välmående. Och det är förstås sant, varje vuxen spelar en viktig roll.
Men är alla verkligen pedagoger?
Kallar vi alla i förskolan för pedagoger, riskerar vi att sudda ut den specifika kompetens som lärare i förskolan har. För att förstå varför detta är problematiskt måste vi definiera vad det innebär att vara pedagog i sin kärna.
En pedagog är inte bara någon som arbetar med barn. Det är någon som har djupgående kunskap om barns lärande och utveckling. Den använder denna kunskap för att planera och skapa lärmiljöer och är ansvarig för undervisning. Lärare i förskolan, som genomgår flera års högskoleutbildning, har kompetens inom pedagogik och didaktik. Dom ansvarar för att leda och planera det pedagogiska arbetet. Dom ansvarar för att säkerställa att förskolans verksamhet följer både forskning och läroplanens mål.
Barnskötare har en annan, men lika värdefull roll. Dom har stor betydelse i det dagliga arbetet med barnen. Men deras utbildning är inte lika omfattande, deras fokus ligger ofta mer på omsorg och samspel än på pedagogisk planering och ledarskap.
Om alla är pedagoger skapar det en falsk bild av jämlikhet i ansvar och kompetens. Och det riskerar att undergräva lärare i förskolans professionella roll.
Värna professionen – för barnens skull
Vi behöver vara tydliga med att pedagogik inte är en allmän förmåga, utan en profession. Lärare i förskolans arbete handlar om att omsätta vetenskapliga teorier till praktik. Att ansvara och planera utbildning, att skapa lärmiljöer där barn får växa och utvecklas. Detta genom att leda arbetslaget mot uppsatta mål. Det är en komplex och viktig uppgift som kräver både utbildning och erfarenhet.
Om vi suddar ut gränserna mellan olika roller i förskolan, riskerar vi att förminska vikten av denna expertis. Det påverkar inte bara statusen för förskolläraryrket, utan även kvaliteten på barns lärande och utveckling. Alla vuxna i förskolan bidrar med något värdefullt, men det är lärare i förskolan som bär det övergripande pedagogiska ansvaret.
En personlig reflektion
Att värna om professionen handlar för mig om att lyfta och respektera den utbildning och kompetens som lärare i förskolan besitter. Det handlar också om att se till att deras roll inte förminskas eller blandas ihop med andra, hur viktiga de än må vara.
Jag har sett vad som händer när vi glömmer detta. När lärare i förskolans röst och expertis inte får den plats den förtjänar. Barnens lärande riskerar att bli otydligt styrt, och den kvalitet som vi alla strävar efter kan gå förlorad. Det handlar inte om att skapa hierarkier, utan om att värna om professionen. Om vi alla är pedagoger varför ska man då satsa på att utbilda sig?
Som lärare i förskolan vet jag hur mycket yrket kräver, men jag vet också hur mycket det ger tillbaka. Jag är stolt över att vara en del av en profession som spelar en avgörande roll för barnens första möte med utbildning och lärande.
Vi behöver lyfta alla
Att kalla alla i förskolan för pedagoger kan vara välment, men vi får inte låta det urvattna den professionalism som lärare i förskolan står för. Förskolan är en plats för samarbete, där olika yrkesroller samverkar för barnens bästa. Men det är också en plats där vi behöver erkänna och värna om professionen och den kompetensen hos dom som leder det pedagogiska arbetet.
Låt oss lyfta insatserna alla yrkesgrupper i förskolan utför, alla är viktiga för barnens utveckling och lärande, men samtidigt stå upp för lärare i förskolan som dom professionella pedagogerna.
Upptäck mer från Tankar om Förskola
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.