fbpx

Du tar väl de pauser du behöver?

Du tar väl de pauser du behöver? - Johan Eckman

Tidigare under sommaren skrev Maria Karlander på bloggen om hur de arbetat aktivt med pauser i Partille kommun. Jag tänker att det är på tiden att vi tar det från början och kikar på vad det egentligen står i lagen. För vi alla har väl hört frasen ”paus kan man ta när verksamheten tillåter” från våra chefer?

Men är det verkligen så? Står det så i lagen?

Dags för lite läsning!

Paus är en lagstadgad rättighet eftersom den nämns i arbetstidslagens 17:e paragraf. Jag delar in den i tre delar och går igenom del för del. Den är ändå rätt tydlig, så det ska nog gå bra.

Första delen:

Arbetsgivaren skall ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.

Redan här kan vi ta död på det där med ”om verksamheten tillåter”. Det är alltså arbetsgivarens skyldighet att ordna arbetet så att verksamheten tillåter. Behöver du en paus så ska arbetet vara ordnat så att du kan ta en paus. Jag kan ju förvarna redan här om att det inte anges någonstans om hur lång pausen ska vara. Det anges heller inte vad som räknas som en paus. Det viktiga tänker jag är att du får en break från arbetet.

Vi hoppar vidare till nästa stycke i paragraf 17.

Om arbetsförhållandena kräver det, får i stället särskilda arbetspauser läggas ut. Arbetsgivaren skall i så fall på förhand ange arbetspausernas längd och förläggning så noga som omständigheterna medger.

Så. Om det nu är så att ni inte kan ta pauser, trots hur hårt er chef försöker lösa det för er, är det alltså upp till arbetsgivaren att schemalägga pauserna. Det här ska inte tolkas lättsamt. Jag tycker inte det räcker med att säga att ”inom förskolan funkar det inte”. Är det så att er chef kivas kring detta är det ett gyllene läge att följa Marias råd och skriva ett tillbud! Att inte kunna ta pauser från arbetet är ett arbetsmiljöproblem!

Är det så att pauserna måste schemaläggas så ska det alltså anges både när du ska ha din paus och hur lång den ska vara. Även om det såklart kan hända olika saker inom förskolans värld som gör att man behöver planera om eller hantera oförutsedda saker är det ändå inget ”akut-intag” på sjukhuset. Så ”så noga omständigheterna kräver” borde kunna vara väldigt noga inom förskolans värld.

Och den sista delen i paragrat 17:

Pauser räknas in i arbetstiden.

Till skillnad från din rast är alltså en paus arbetstid. Det här innebär bland annat att du inte får lämna din arbetsplats när du har paus, om ni nu inte kommit överens om annat. Det innebär också att du har ett större ansvar över din paus. Att försvinna från arbetet, även om du inte lämnat arbetsplatsen, i 30 minuter och sen hänvisa till att du haft paus kanske inte riktigt är okej…

Summering

Pauser är en lagstadgad rättighet, och det är din chef som ska möjliggöra att du kan ta din paus.

Känner du att du vill sprida all denna fina (och kanske nya) kunskap till dina kollegor kan du med enkelhet dela den här filmen med dom. Den är gjord för Sveriges Lärare Malmös regi, men lagen är densamma för alla!

Författare

#arbetsmiljö, #Arbetstidslagen, #Johan Förklarar, #Paus, #Rast, #Sveriges Lärare, #Tillbud

Lämna ett svar