… frågade någon mig för ett tag sedan. Bra fråga, svarade jag, varför valde du själv det här yrket?
Naturligtvis kunde hen berätta precis varför hen valde att bli förskollärare för en himla massa år sedan. Vi delade dessutom många av anledningarna, bland annat viljan att förändra världen och tron på att kunna göra det. Åtminstone i det lilla, en barngrupp i taget. Att göra skillnad. Att vara en aktiv del i samhällsbyggandet. Samt att se barnen utvecklas och ge dem den allra bästa starten på utbildningsresan. Och, avslutade hen, så verkade det så jävla roligt!
Är det så då, frågade jag, är det för jävla roligt?
Det var det, svarade hen. Ibland är det ju det fortfarande. Men inte som förr.
Arbetsglädjen försvann
De kommunala förskolorna i Göteborg har den här våren nått, om inte botten så åtminstone värsta bottennoteringen på 30 år. Typ. Sjuktalen är rekordhöga och kommer förmodligen fortsätta stiga. Andelen förskollärare sjunker och kommer förmodligen fortsätta sjunka. Fler väljer att lämna yrket och ägna sig åt annat. Allt färre utbildar sig och allt fler som påbörjar utbildningen hoppar av. Många efter sin första VFU. Inte helt orimligt ändå.
Så vad gör vi då?
Så här kan det inte fortsätta.
Förutsättningarna måste förbättras radikalt annars kommer ingen förändring ske och vi kommer omöjligt kunna vända den negativa trenden. Gruppstorlek, förskollärartäthet, minimibemanning samt tid för planering, för- och efterarbete och utveckling är självklara områden att starta förändringsarbete kring. Detta måste dessutom göras nu, med en gång och omedelbart så att fler förskollärare väljer att stanna och studenter på VFU möter den förskola de sedan vill arbeta i.
Den enda vägen framåt är nationella regleringar – lagstiftning som kompletteras med kraftfulla avtal. Det är upprörande, märkligt och faktiskt lite sorgligt att det måste tvingas och förhandlas fram när alla egentligen borde fatta.
Riktigt tråkig utveckling. Tyvärr är vi också i en trend där det rent av är svårt att få jobb. Min fru tog examen vid årsskiftet och fick jobb direkt. Dock bara 6 mån vik. Under hela våren sökte hon tillsvidare anställningar med hela Skåne som utgångspunkt. Det blev ungefär 40 sökta jobba och ungefär 10 intervjuer. Inga ledde till jobb. Till alla annonser har där funnits mellan 80-120 behöriga kandidater. Min fru lyckades landa ett nytt 6mån vik tidigt i juni men enbart tack vare rekommendationer och direkta kontakter.
Så trenden ser ju bara ut till att bli värre. Medan hon pluggade så skröt universitetet om hur enkelt man fick jobb. Detta har också förändrats.