Musiken på Maryhills förskola – stora sidan

Redan 2019 började jag arbeta utanför ”ordinarie avdelning” som musik-ateljérista. På ett sätt gör jag fortfarande det, men det har blivit mindre och mindre tid i förskolan när mitt fackliga uppdrag ökat i tid. Under corona låg i princip hela verksamheten nere under ett par månader. Då bad mina chefer mig att skriva någon slags sammanställning om hur vi arbetade med musik i hela området. Det är utifrån det materialet som jag och Anton jobbat med inläggs-serien ”Musiken på Ö1”.

För det arbetet jag gjorde ”ensam” på Maryhills förskola gjorde jag ett eget kapitel i sammanställningen. Och det är den verksamhetsberättelsen som jag tänkte skriva om här! Mycket av texten är taget direkt från verksamhetsberättelsen.

Vad ”stora sidan” i titeln syftar på är att förskolan var indelad i två sidor; stora och lilla. I praktiken betyder det att barnen på lilla sidan var mellan 1-3 år och barnen på stora sidan 3-6.

Musiken på Maryhill

Arbetet i musikatljén på Maryhill började i augusti 2019. Då arbetade jag tre dagar i veckan som musiklärare i musikateljén. En dag i veckan gick till det områdesövergripande musikprojektet, och en dag till dåvarande Lärarförbundet.

En viktig del i början av arbetet var att barnen skulle känna respekt för lokalerna och materialet som fanns där. Vi hade en uppsjö av slagverk och andra instrument, och det kändes viktigt att ”var sak har sin plats”.

Stök-Spök stökar till

Som aktivitet kring utforskande av rummet användes boken ”Sopnedgasten och andra moderna monster” av Andreas Palmaer och Per Gustavsson. I boken finns ett monster som heter ”Stök-Spök”. Detta monster dyker alltid upp när du är som mest inne i en lek och stökar ner hela rummet när du inte ser. Sen får du givetvis städa upp själv eftersom Stök-Spök är så snabb iväg därifrån efter nedstöket.

Stök-Spök har skräpat ner.

Aktiviteten började med att jag ensam gick in i musikateljén och stökade ner riktigt ordentligt! Ingenting var där det skulle utan det mesta låg slängt på golvet. Sen samlade jag mindre grupper med barn från avdelningarna på äldrebarns-sidan (c:a 6 stycken i taget) och läste boken utanför ateljén. Efter boken berättade jag att stök-spök varit inne och i musik-ateljén och stökat ner medan jag var på rast. Sen frågade jag barnen om de ville hjälpa mig att städa undan (trots att det inte var barnen som hade stökat ner) vilket i inget fall var ett problem. Barnen hjälpte till att städa upp, letade efter rätt låda till rätt instrument och slutligen var lådan med just de instrumenten skulle ligga. Trummorna kom på plats och sjalar likaså.

Efter undanplockningen var färdig gjorde vi lite olika saker beroende på grupp, men oftast spanns det vidare på spök/monster-temat om barnen visade intresse för det. Bland annat så tog vi i vissa fall fram trummor och fortsatte att skrämma bort spöken genom att spela starkt (övade start/stopp, leda/följa), vid något tillfälle spelade in våra egna spök-ljud via en diktafon (som vi sen kunde lyssna på tillsammans) eller letade efter andra ställen där spöken hade varit. Vid ett tillfälle hade personalen lämnat alla sandleksaker ute i sandlådan varav barnen skrek att ”där har stök-spök också varit”.

Exempel på andra aktiviteter

  • Rörelse till musik (både fritt och strukturerat, både med material, som sjalar, och utan)
  • Stopp-danser i olika varianter
  • Hela havet stormar med rock-ringar (där alla barn tillslut ska få plats i en ring)
  • Trumworkshops (med handtrummor)
  • Rörelse till olika ljud (hur låter vargen på trumman, och hur rör sig vargen när trumman låter så)
  • Arbetat med färgkodning; boomwhackers och piano
  • Provat på att sjunga inför ”publik” i mikrofon
  • Kör för de allra äldsta barnen

Givetvis hade jag också ”vanliga” sångstunder med barnen. Inför lucia/jul så övade vi på de sångerna som hör till, och resten av året sjöng vi andra låtar.

På grund av vissa schemaförändringar på torsdagarna har även vissa av de workshops som hör torsdagarna till genomförts på ”ordinarie” tid under veckorna; som till exempel låtskapandet med femåringarna.

Allt eftersom materialet i rummet har fyllts på med bland annat gitarrer (i barnstorlek), ukuleles och el-trummor har vissa av tillfällena gått till att introducera barnen till dessa nya material.

Avslutning

Det är svårt att sammanfatta ett musikarbete med så många barn under så lång tid. Det här får ses som ett övergripande exempel om hur jag la upp mitt arbete i musik-ateljén.

Författare


Upptäck mer från Tankar om Förskola

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

#Boomwhackers, #Corona, #Covid-19, #Förskolekör, #Jul, #Låtskapande, #Lucia, #Maryhills förskola, #Ö1, #Pedagogiska miljöer, #Sång, #Sångstund, #Stök-Spök

Lämna ett svar