Riksdagen beslutar om skollagen. Regeringen beslutar om läroplanen. Sveriges Lärare sluter avtal med SKR om förutsättningarna för lärare att utföra sitt uppdrag.

För lärare i förskolan har just det där med avtal som reglerar förutsättningar såsom tid för planering haltat lite. Istället för rikstäckande avtal har fackförbundet fått arbeta hårt lokalt för att tillse att lärare i förskolan garanteras förutsättningar för att utföra uppdraget. En del lokalföreningar har lyckats bättre med tydliga skrivningar i lokala kollektivavtal, andra har fått till överenskommelser eller riktlinjer. Nu ser vi också att kommuner väljer att säga upp lokala kollektivavtal till förmån för avsiktsförklaringar och annat. Det duger ju inte. Det duger ju verkligen inte alls.
Men förra året tecknades HÖK 24
Där uttrycks tydligt att arbetsgivaren ansvarar för en balans mellan mängden undervisningstid och undervisningsanknutet arbete, på kollektiv nivå men också för enskild lärare. Det här gäller naturligtvis också för lärare i förskolan och jag vill mena att det inte är så jäkla dumt. Jag var inte översvallande positiv då men insåg faktiskt senare att det är ett steg i rätt riktning. Att få revolutionerande förändringar skett under året som gått medger jag, men det är något att bygga vidare på. Och det görs i nuvarande avtalsrörelse.
Lärare i förskolan får sitt uppdrag från riksdag och regering. Därmed behöver också nationella avtal reglera förutsättningarna för det uppdraget. Oavsett var läraren arbetar är innehållet i läroplanen detsamma. Helst hade jag velat se siffror i ett avtal – minst x antal timmar till planering, minst x antal timmar till kompetensutveckling osv. Om det sker i närtid vet jag inte men det är definitivt ett mål i framtiden. Vi måste säkra lärares förutsättningar för uppdraget annars kommer inte lärares arbetsmiljö förbättras och naturligtvis inte heller kvaliteten på undervisningen.
Lagar, läroplaner, avtal och överenskommelser
Så lagar, läroplaner, avtal på nationell och lokal nivå, överenskommelser, avsiktsförklaringar mm styr oss i vårt arbete. I det har vi också själva ett ansvar. Ta reda på vad som gäller i din kommun. Finns det lokala avtal eller överenskommelser som omhändertar HÖK 24? Fungerar det på arbetsplatsen? Toppen! Men gör det inte det ska vi signalera till rektor och till facket. För vi måste driva på i den här frågan – nationellt och lokalt, kollektivt och individuellt. Ska förskolan hålla en god eller till och med hög kvalitet måste lärarna få förutsättningar för att skapa den kvaliteten annars blir det konsekvenser för verksamheten.
Vårt arbete ska nämligen rymmas inom arbetstiden. Punkt. Oavsett om vi arbetar deltid eller heltid. Och heltid innebär 40 timmars arbetsvecka. Inom den tiden ska alltså allt arbete utföras. Allt. (Självklart kan vi ibland behöva arbeta övertid men det ska vara mer undantag än regel.) Fungerar inte det ska rektor leda och fördela arbetet på ett annat sätt – självklart inom ram för lag, avtal och överenskommelser.
Och det här är oerhört viktigt!
Arbetet ska rymmas inom arbetstiden, dvs. de 40 timmarna, för det är under den tiden vi står till arbetsgivarens förfogande. Det är lagstadgat och i förskolan finns inget annat avtalat. Det handlar om att värna vår arbetsmiljö och vår fritid men det handlar faktiskt också om att påvisa att det inte fungerar helt optimalt i förskolan. Till och med ganska långt därifrån. Tar vi av vår fritid syns inte det. Arbetet blir utfört och allt är frid och fröjd. Och frid och fröjd är inte de orden som först kommer till mig när det handlar om att beskriva arbetsmiljön och förutsättningarna för lärarna i förskolan.
Att följa lag och avtal blir alltså ett sätt att visa behovet av bättre förutsättningar. Det blir ett sätt att påvisa att förbättringar måste ske. Men då måste vi alla ta det ansvaret. Det kan vi göra här och nu medan vi väntar på att vi har ett nytt avtal i hamn och min förhoppning är att vi i det avtalet tar ett kliv framåt.
Hur det än blir med det så måste lagar och avtal vara levande i vårt arbete och vi måste ha kunskap om vad som gäller – då kan också förändringsbehov påvisas och ske.
Upptäck mer från Tankar om Förskola
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.