Jag och flera kollegor vittnar om utmaningen i att locka barnen till att stanna kvar vid en vald aktivitet. Såklart anpassar vi i förskolan kraven efter barns ålder och mognad, men på det senare har jag börjat fundera kring detta. Varför är detta svårt? Är det flera av er som upplever detta?

Är det de stora grupperna och hur vi organiserar oss som gör att barnen inte finner ro, eller att det sker olika saker i rummet som gör att uppmärksamheten snabbt ändrar fokus?
När jag märkte att det inte fungerade i ateljén reflekterade jag tillsammans med mina kollegor. Tuschpennor saknade kork, alla papper var slut och övrigt material var förstört eller borta. Då fick jag förslaget att ta bort alla tuschpennor och papper. Erbjud barnen andra mötesplatser, ta ett steg tillbaka och introducera materialet på nytt och krav anpassa materialet efter barngrupp.
Små mötesplatser
Utifrån dessa förslag har jag istället installerat flera små mötesplatser. När jag syftar på små mötesplatser menar jag en mötesplats för ungefär 2-3 barn och flertalet sådana. Om man fördelar antalet barn i denna storlek på grupp så kan det ge ett hum om hur många mötesplatser som kan komma att behövas i ett rum. Det bör även finnas mötesplatser där barnen kan vara relativt självgående.
När barnen kommer in i ateljén vet de på ett ungefär vad de vill göra. Jag vill måla, leka med lera osv. Om en mötesplats är upptagen får man vänta på sin tur. Jag försöker däremot att uppmuntra barnen till att stanna kvar en stund, istället för att barnet endast ritar ett streck på ett papper och sedan går vidare. När jag håller vid detta, att aktivt vara där för att stötta och utmana ser jag positiva effekter i form av fokus och kreativitet, men det kräver arbete.
I ateljén finns mycket regler att förhålla sig till. En del handlar om materialvård, men också respekt för varandra och att ställa i ordning efter sig. När det uppstår ett flow i ateljén blir mitt jobb att se till att det fortlöper. Det kan vara allt från att hälla upp färg, erbjuda undervisning vid en mötesplats eller att hjälpa till med tvätt av penslar. När vi uppnår ett flow ser jag barnens ansvarstagande och förmåga att stanna kvar vid en mötesplats.
Då kan vi fortsätta arbetet med att introducera nya material och skapandetekniker.

Upptäck mer från Tankar om Förskola
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Så klokt 🙏 Vi har precis reflekterat om detta. Och kommit fram till det samma. Men tankarna går även om man skulle göra ålders avdelningar istället för blandade avdelningar. Vi är en liten förskola på två avdelningar.