Vilka lärmiljöer får barnen tillgång till under en dag?
Vilka miljöer eller rum stänger vi dörrarna till när vi är färre personal?

Under flertalet gånger per dag kan vi behöva begränsa barnens miljöer för att vi ska ha överblick och säkerställa vårt tillsynsansvar. Det gör vi av olika anledningar som exempelvis rast, reflektion eller annan frånvaro. Min spaning är att ateljén är det rum som stängs först. Det kan jag till viss del förstå eftersom det kan vara en miljö där barnen kanske inte är helt självständiga. Om så är fallet måste vi också vara medvetna om och reflektera kring vad barnen får för möjlighet till skapande under den tid på dagen när de möter stängda dörrar.
Utanför ateljén erbjuds barnen oftast ”torra material” som pennor och vita papper. Kanske en och annan målarbild* och eventuellt sax och lim. Hur kan vi göra för att det ska bli mer spännande för barnen? Vad finns det mer för material som barnen kan skapa med? Kan man göra fler tillägg, med olika typer av papper, kritor (se tidigare inlägg om skrivmötesplats- att teckna). Kan de ”blöta materialen” som lera, färg också få ta plats?
Vad är alternativet?
Jag har börjat fundera kring vad som händer om man skulle göra tvärtom. Att vi håller öppet i ateljén och stänger ett annat rum? Eller hur tänker ni? Hur ser era strategier ut för att skapandet skall kunna pågå även om ateljén är stängd.
Vad är en målarbild?
En målarbild, som skrivs ut från nätet, där barnen kan välja att färglägga olika typer av djur, superhjältar, enhörningar etc. På vissa förskolor går skrivaren varm och det är det som barnen vill göra. Min erfarenhet är att det hämmar barnens kreativitet. Jag upplever att deras skapande kan bli begränsat då ofta fastnar i att producera mängder av målarbilder och om de senare själva vill teckna exempelvis en bil blir de missnöjda över resultatet.
Ett annat perspektiv är att barn kopplar av under den stund som de färglägger och att det också kan vara ett sätt att träna på att hålla sig innanför linjerna. Ett alternativ till detta är att kopiera barnens egna teckningar, då får barnen fylla i kompisens bild.
Om man tvunget ska skriva ut målarbilder till barnen tycker jag att man måste ha ett tydligt syfte och att det ska tillföra något speciellt.
Vad tycker du?
Upptäck mer från Tankar om Förskola
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.